00:00:00

Тест по български език и езикова култура (ЕПИ за УНСС)

1

Само в едно изречение има правилно членуване. Посочете го.

2

В коя от подчертаните позиции има грешка?

Крисчън Слейтър е в ролята на модерния градски свещенник (А) – Даниел Клеменс, свикнал (Б) с удобствата на цивилизования живот. Когато млад негов колега е обвинен (В) в убийство, отец (Г) Клеменс е убеден, че младият (Д) духовник е невинен.

3

В коя от подчертаните позиции има грешка?

Ако многото милиарди (А) левове в паричното обращение (Б) наистина са „чисти“, то тогава родната валута конкурира долара (В), щом в България пазаря (Г) й е свит до жалките 20-25% от оборотите й.

4

Посочете в коя от думите има правописна грешка.

5

Кое пунктуационно оформяне на изречението е правилно и съответства най-точно на смисъла му?

6

Попълнете празното място в изречението с най-точната за контекста дума.

На руските ракетни стратегически сили вече беше подадена заповед да чакат следващата команда. Което преведено на __________ език означава, че са чакали заповед за атака срещу норвежката подводница.

7

В следващото изречение има една грешка. Посочете я. Не мога (А) обаче да забравя, че в продължение (Б) на хиляди поколения старите хора наистина (В) са се справяли със заобикалящия ги свят, а е всеизвесно (Г), че точно те са се справяли най-добре и че всички останали са се обръщали (Д) към тях за съвет.

8

В следващото изречение има една грешка. Посочете я.

Индианците (А) от островите кралица Шарлот (Б) твърдят в митовете си, че тогава не е имало планини, а древномексиканските (В) текстове споменават за издигащи се червени планини (Г), явно нажежени или покрити с разтопена (Д) лава.

9

В кое от изреченията има пунктуационна грешка?

10

В следващото изречение има една грешка. Посочете я.

Илюзиите (А) за развитие, които техническия (Б) прогрес създава, не могат да заместят потребността (В) на блажената (Г) човешка душа от познание и възвисяване (Д).

11

В следващото изречение има една грешка. Посочете я.

По време на неговото (А) миналогодишно (Б) обучение (В) в Англия ученикът – сегашният кандидат-студент (Г), е придобил квалификация, от която сега може да се възползва (Д).

12

Думите „здраве” и „сили” се съотнасят помежду си така, както двойката думи:

13

Попълнете празното място с най-точната за микротекста дума.


Попадне ли във вода, кофеинът, съдържащ се в кафеените зърна, се __________.

14

В коя от подчертаните позиции има грешка?

Буда израсва (А) в разкошен дворец. Но изоставя разкоша (Б), за да се сдобие (В) с мъдрост. Изследва най-потайните кътчета на ума си, за да пребори дявола (Г) в себе си. Той основава първата световна религия, която използва медитацията (Д) за постигане на хармония и щастие.

15

Посочете кое изречение е с правилна пунктуация.

16

В кой ред има погрешно използвана дума?

17

Кое е правилното пунктуационно оформяне на изречението?

18

В кой ред има правописна грешка?

19

В следващото изречение има една грешка. Посочете я.

Най-големите готически катедрали във Франция, Англия, Германия и Испания са сред (А) най-колосалните и изящни сгради (Б), строени някога, и се превръщат в съкровищници за художествени (В) скъпоценности (Г), от които се запазила (Д) само част.

20

Коя от подчертаните думи е написана неправилно?

Изкуството днес иска да научи хората да гледат на нещата с други очи и да вкусят завръщането на архаични (А) или екзотични (Б) модели; да се докоснат до пространството на сънищата, до въобръжението (В) на душевноболните, до наркотичните халюцинации (Г), до импулсите на подсъзнанието (Д).

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време