00:00:00

Тест по икономика на туризма

1

Посочете какъв процес е появата и развитието на Туризма?

2

Туристическото стопанство се представя като единство между?

3

Посочете кой от изброените акценти е първият от трите основни в характеристиката на икономическата на икономическата система Туризъм?

4

На кой от аспектите на туристическата индустрия принадлежат следните характеристики- облекло, обувки, спортни принадлежности, фото материали и др.?

5

Качествените изменения в развитието на туризма са свързани с

6

За коя от изброените особености на фирменият туристически продукт се отнася характеристиката: потребителската потребност може да бъде комбинирана, обединена и съставна?

7

От кои показатели се определя ценността на хотелския и ресторантьорския продукт?

8

Посочете критериите които не са свързани с продукта, но оказват влияние върху неговото оценяване?

9

Посочете коя от изброените цели на оценяването на ресторантьорския продукт след периода на потреблението му, е вярна?

10

Ценността на ресторантьорския продукт е различна в зависимост от типовете ресторанти. За кой от типовете е характерно условието- дълга и широка ценова листа?

11

Трудът е резултат от функционална зависимост между търсенето и предлагането на трудовия пазар. Това е характерно за:

12

Посочете кои от факторите НЕ влияят върху особеностите на заплащането в туризма?

13

На кой от изброените отговори е подчинено заплащането на труда в Туризма?

14

Дохода на туристическата фирма се формира от средствата отделени от:

15

Посочете верните отговори. Въз основа на какво се определя данъчният режим, на който подлежи печалбата?

16

Нетната печалба се използва за конкретни цели, които законът предвижда. Посочете кои са те?

17

Посочете верните отговори. Кои подетапи включва съставянето на плана за аналитична работа при икономическия анализ?

18

В икономическият анализ предмет на изследване са:

19

Посочете кои от изброените цели НЕ са характерни за икономическия анализ?

20

Каква възможност дават анкетните проучвания за качеството на туристическия продукт в туристическите предприятия?

21

Кои са основните фактори на качеството на туристическия продукт?

22

Какви системи могат да се изградят в туристическото предприятие за контрол на качеството на продукта?

23

Как се осъществява контролът от страна на технологичните предписания и норми?

24

Материалните разходи на туристическото предприятие НЕ включват:

25

Към непреките разходи на туристическото предприятие се отнасят:

26

Какво включват щандовите пакети в организирането на туристическа борса?

27

Кой от критериите за структурата на фирмения туристически продукт е верен?

28

Кой от изброените параметри за категоризиране на природните и антропогенни блага е грешен?

29

Като параметър и измерител на фирмения туристически продукт можем да използваме и времето. Кои от изброените измервания НЕ са верни?

30

Кой от параметрите на фирмения туристически продукт е грешен?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време