Прочетете текста и изпълнете задачите към него:
Изглежда някак банално историческите корени на всички съвременни храни и готварски продукти да се откриват в праисторическата древност, в египетските папируси, в Библията или в Омировия епос. Като че ли точно за историята на дъвката подобно взиране в миналото би било безпредметно. Но се оказва, че това съвсем не е така. Установено е, че древните гърци дъвчели ароматната смола на маслиновото дърво, за да си чистят зъбите, а може би и за по-приятен дъх. Маите и ацтеките в Южна и в Централна Америка използвали за тази цел смола от различни растения. Северноамериканските индианци дъвчели смола от смърч за утоляване на жаждата и е много вероятно под тяхно влияние първите европейски заселници да са усвоили този навик, който няколко века по-късно щял да роди едно от знаковите изобретения на модерната цивилизация – дъвката.
Съвременната история на дъвката започва съм средата на ХІХ век в САЩ, където се появяват първите дъвки, произвеждани от смола и различни добавки. Голямата промяна или по-точно същинското раждане на новата индустрия станало през 1869 г., когато, според различни източници, бившият мексикански президент генерал Антонио Лопос де Санта Ана, след като бил изгонен от родината си, се установил да живее в Ню Йорк. Там той пренесъл един тон суров латекс, добит от каучуково дърво. Това била отлична суровина за дъвка, която днес все още се използва, но трябвало някой да открие нейното приложение и да го предложи на пазара. Генералът опитал да убеди нюйоркския фотограф и изобретател Томас Адамс да купи гумата. Адамс, след известни колебания, приел, като възнамерявал да я използва за гумени изделия, но установил, че точно тази гума не се поддава на вулканизация. Докато изобретателят правел различни експерименти, мексиканецът с отегчен поглед го наблюдавал и от време на време дъвчел от суровината. Тогава Адамс бил осенен от гениалната идея...
Тексът е: