00:00:00

Тест физика и астрономия

1

Кое от следните твърдения е вярно?

Според теорията на Бор абсорбционнитe спектри на водородните атоми се получават при....

2

Енергията на различните състояния на електрона във водородния атом се изразява с формулата En=-13,6 върху n2 eV, където n е квантовото число. Определете максималната енергия на фотона, който може да излъчи водородния атом при преход на електрон между две съседни състояния:

3

Енергията на основното състояние на водородния атом е Е1=-13,6 eV. Атомът поглъща фотон и преминава в състояние с енергия ЕN=-3,4eV. Колко е енергията на Фотона?

4

Посочете вярното твърдение. Активна среда на лазер се нарича вещество:

5

Енергията на Стационарните състояния на електрона във водородния атом се дава с формулата ЕN =-13,6 eV върху n2, Където n е квантовото число. Колко е енергията на фотона който се излъчва при преход от състояние с n=3 в основното състояние?

6

Посочете верния отговор.

Масово число се нарича;

7

Кое от следните твърдения е вярно ?

Стипулираното иэлъчване се предизвиква от:

8

Радиоактивния изотоп на стронция 9038Sr има период на полуразпадане 28 години. Каква част от стронция, изхвърлен при аварията в Чернобил, няма да се е разпаднала 56 години след аварията?

9

Посочете верния отговор. Алфа лъчите са поток от:

10

Кое от следните твърдения е вярно?При ядрен синтез се сливат:

11

Кое от следните твърдения не е вярно? В сравнение с фотоните на ултравиолетовите лъчи, y-квантите имат:

12

Кое от следните твърдения е вярно?Когато дадено ядро преминава от възбудено състояние в основното си състояние се излъчва:

13

За разделяне на ядрото Ni на отделни нуклони е необходима енергия 546 MeV. Колко е специфичната енергия на връзката за това ядро

14

Как се изменя броят на нуклоните на ядро, претърпяло алфа-разпадане?

15

Специфичната енергия на връзката за ядрото 13H е 2,83MeV Каква минимална енергия е необходима за разделяне на това ядро на отделни нуклони?

16

На кой тип фундаментално взаимодействие се дължи бета-разпадането и разпадането на нестабилните елементарни частици?

17

Как се изменя броят на нуклоните на ядро, претърпяло В-разпадане?

18

Кое от следните твърдения не е вярно? При радиоактивното разпадане и ядрените реакции винаги се запазва:

19

Кое от следните твърдения е вярно?

20

Звездата А завършва еволюцията си като черна дупка, звездата В- като бяло джудже, а звездата С се превръща в неутронна звезда. Сравнете масите ma, mb и mc на трите звезди.

  • 21

    Кое от следните твърдения е вярно? Докато в недрата на Една звезда протичат реакции на термоядрен синтез, при които водородът се превръща в хелий:

    22

    Галактика, която се отдалечава от Млечния път със скорост v, се намира на разстояние r от нас. На какво разстояние от нас се намира галактика, която се отдалечава със скорост 2v?

    23

    Звезда с радиус R и ефективна температура T има вместимост L. Колко е светимостта на звезда с радиус 2R и ефективна температура 2T?

    24

    Според Теорията на големия взрив броят на протоните в ранната Вселена е 7 пъти по- голям от броят на неутроните. Колко процента е хелият от общата маса на Вселената, след като всички неутрони и част от протоните са се свързали в хелиеви ядра?

    Резултати от теста

    Верни ( от общо въпроса)
    Грешни ( грешни и без отговор)
    Време