00:00:00

Тест по статистика

1

На каква измервателна скала е представен признакът “степен на завършено образование” на всеки работник от едно дружество в отрасъл “Промишленост” ?

2

Какъв вид статистическа съвкупност дружества от отрасъл “Промишленост”, които са активни към 31.12.2005г. ?

3

Сумата от абсолютните честоти на емпиричното разпределение е равна на:

4

Секторната диаграма е най-подходяща за графично представяне на разпределенията на дружествата от отрасъл “Промишленост” по:

5

Каква величина представлява нормата на рентабилност на дружеството, намиращо се в средата на реда от дружествата от отрасъл “Промишленост”, подредени по тази норма?

6

Какво е по форма честотното разпределение, за което е получен коефициент на асиметрия в размер на 0,8?

7

Какво е по форма честотното разпределение, за което е получен нормиран коефициент на ексцес в размер на 0,8?

8

Една извадка е репрезентативна, когато:

9

При статистическа проверка на на хипотези е получена емпирична характеристика, по-голяма от теоретичната характеристика на хипотезата. Коя хипотеза може да се счита за правдоподобна?

10

Необходимо е да се провери има ли закономерна зависимост между пола и трудовия стаж (в борй години) на заетите лица в една промишлена компания. Кой статистически метод е приложим?

11

Получена е аналитична формула Y=1,8 + 0,2.X на регресионния модел на зависимостта на продажбите Y (млн.лв.) от размера на дълготрайните материални активи X (млн.лв.) на дружествата от отрасъл “Промишленост”. Как се изменят средно взето продажбите при нарастване на дълготрайните материални активи с 1 млн.лв.?

12

Ако коефициентът на корелация е равен на 0,8, каква част от вариацията на резултативната променлива може да се обясни с варирането на факторната променлива?

13

Средногеометричният темп на развитие на годишния обем на промишлената продукция (млрд.лв.) за периода 2001-2005 възлиза на 0,85. Как може да се характеризира динамиката на продукцията за периода?

14

При каква приблизителна форма на тенденцията се препоръчва изграждане на времевия ред чрез средногеометричен темп на растеж?

15

Какви величини се получават чрез използването на метода на отношенията на фактическите към изгладените стойности?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време