00:00:00

Априлско въстание

1

Кой виден революционер формира и оглавява т.нар. „Хвърковата чета”?

2

Посочете вярното твърдение:

3

Особено запомнящ се момент от въстанието е появата на четата на Христо Ботев. На кой връх тя води тежко сражение срещу превъзхождащата я османска армия?

4

Жестокото потушаване на Априлското въстание изостря Източната криза и българската кауза застава в центъра на редица дипломатически срещи и инициативи.

5

Кой откъс от изброените документи показва,че борбата на българите е справедлива?

6

Кои дипломати оглавяват международната анкетна комисия, разследваща масовите зверства при потушаването на Априлското въстание?

7

Героичната съпротива на Перущица е повод Иван Вазов да напише една от най-значимите си оди – „Кочо“. В нея той сравнява героизма на перущенци с този на друг град. Кой е той?

8

Кой манастир е превърнат в своеобразна бойна крепост от четата на поп Харитон и Бачо Киро по време на въстанието?

9

Добре организирано, Априлското въстание започва едновременно и в четирите революционни окръга.

10

Как е наречена къщата, която служи за централа на Гюргевския революционен комитет?

11

За коя историческа личност се отнася текстът? Той е роден в град Копривщица. Издава в. „Свобода” и в. „Независимост”. Ръководи Българския революционен централен комитет в Букурещ.

12

В Сливенския революционен окръг Априлското въстание не избухва, а се залага на четническата тактика, докато във Враца придобива масов характер.

13

„Вие като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука“, Цанко Дюстабанов Каква информация се съдържа в документа?

14

В кой град избухва Априлското въстание на 20 април 1876 г.?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време