Тест по български език и литература за 7-ми клас

Тест по български език и литература - кандидат-гимназисти. Въпросите имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-11-12 15:23:35
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 46 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпроси 1. -6. вкл.

    Кукерските шествия с техните песни и сцени са може би най-популярните и зрелищни събития сред множеството ритуали на българския обреден календар.

    Кукерските шествия представляват български вариант на т. нар. карнавални шествия, водещи началото си в Европа от празниците на бог Дионисий в Древна Гърция и бог Сатурн в Рим. Но нашият народ е внесъл в традиционните обреди свои особености, съдържание и смисъл.

    Зооморфните (животински) маски в ярки цветове, страшните образи, многобройните звънци и хлопатари, размахването на криваци са ефектна маскировка на кукерите, които посещават всеки дом. Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украсата. И тук преобладава червеният цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

    Кукерските игри, провеждани около Сирни заговезни или на Василовден в Западна България, по своята същност не представляват просто атрактивни спектакли. Водени от своя “цар”, целта на кукерите е да изгонят лошите духове от къщата. Според народното поверие младежите, маскирани като кукери, са благословени с дарбата да предвиждат и какво ще бъде годината-плодородна или гладна.

    Коя е темата на текста?

  2. Какъв е видът на текста според сферата на общуване?

  3. За кого е предназначен текстът?

  4. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?

  5. Кое твърдение НЕ е вярно според текста?

  6. Как е осъществена връзката между първи и втори абзац на текста?

  7. В кой от редовете има правописна грешка?

  8. Кое сложно именно название е написано грешно?

  9. В кое изречение е допусната грешка при членуването на притежателното местоимение?

  10. В кой от редовете е допусната правописна грешка?